Fluoride is een anorganisch chemisch element dat van nature voorkomt in de aardkorst en in waterbronnen. Het wordt ook vaak toegevoegd aan tandpasta, mondwater en drinkwater als een middel om tandbederf te voorkomen.
Fluoride werkt door het versterken van het glazuur van de tanden en het helpen voorkomen van de afbraak ervan. Dit komt omdat het zich bindt aan de mineralen in tandglazuur, waardoor het harder en beter bestand wordt tegen de zuuraanvallen van bacteriën in de mond.
Fluoride is een belangrijke preventieve maatregel tegen tandbederf en wordt aanbevolen door tandartsen en gezondheidsinstanties over de hele wereld. Het gebruik van fluoridebehandelingen in de tandheelkunde is een veelvoorkomende praktijk en wordt aanbevolen voor mensen van alle leeftijden.
Er zijn echter ook enkele zorgen over het gebruik van fluoride, met name bij blootstelling aan hoge niveaus. Te veel fluoride kan leiden tot fluorose, een aandoening waarbij het glazuur van de tanden en botten beschadigd raakt en verkleuring optreedt. Daarom is het belangrijk om de juiste hoeveelheid fluoride te gebruiken en deze niet te overdoseren.
Al met al is fluoride een belangrijk element in de tandheelkunde en de volksgezondheid. Het gebruik ervan heeft bijgedragen aan een afname van tandbederf en heeft mensen geholpen om gezondere en sterkere tanden te behouden. Het is echter belangrijk om de juiste hoeveelheid te gebruiken en blootstelling aan hoge niveaus te vermijden.
Waarschuwingstekst
Sinds 19 januari 2009 is een waarschuwingstekst verplicht op fluoride bevattende tandpasta’s voor kinderen tot en met 6 jaar. De tekst is als volgt: ‘Gebruik voor kinderen van zes jaar of jonger niet meer tandpasta dan de grootte van een erwt. Zorg dat ze zo weinig mogelijk tandpasta inslikken. Raadpleeg een (tand)arts als uw kind fluoride in een andere vorm gebruikt’.